Waarom zou je eerlijk zijn?
Mensen die eerlijk zijn, lijken niet meer van deze tijd. Dat is een harde uitspraak, maar helaas blijken steeds meer mensen een dubbele moraal te hebben. Aan de ene kant
moeten er zwaardere straffen gegeven worden (aan anderen), aan de andere kant worden (eigen) straffen niet geaccepteerd.
We verwachten wel dat de waarheid gesproken wordt, maar een eigen leugentje om bestwil moet kunnen.
Diefstal is een grof schandaal, maar we vinden het bijna logisch dat een fiets zonder slot gestolen wordt.
We geven teveel geld uit, maar proberen de consequenties niet te dragen.
We hebben recht op allerlei toeslagen, maar zwart werken (dus geen BTW afdragen) is acceptabel.
Het is zelfs zo, dat je voor gek wordt verklaard als je alle inkomsten netjes opgeeft. “Je kan toch ook een deel opgeven?” Waarom zou je voor een deel eerlijk willen zijn?
Waar gaat het mis?
Als je eerlijk bent, zou je voor jezelf de zelfde regels moeten accepteren als voor een ander. Het is makkelijker om andermans fouten te zien, dan je eigen fouten. Hoe makkelijk is er niet een excuus te verzinnen, om eigen fouten recht te praten?
Toch geeft het veel rust, als je niets te verbergen hebt. Als je toegeeft dat je iets niet handig hebt gedaan, en de gevolgen accepteert.
Heb je wel eens een parkeerwachter aan het werk gezien? Het is geen baan om jaloers op te zijn: controleren of mensen zich wel aan de regels houden. En als er een parkeerboete uitgeschreven wordt, krijgen ze de volle laag!
Wie zit er fout? Degene die geen geld in de parkeermeter doet, of degene die kijkt of er betaald is voor de parkeerplek?
Zie je, hoe snel je het voor een ander beter weet dan voor jezelf? Waarschijnlijk heb je ook wel eens gemopperd over een parkeerboete.
Waarom zijn verzekeringen zo duur? Als er alleen uitgekeerd hoefde te worden voor echt gestolen spullen, lag de premie veel lager. Er zijn helaas mensen die misbruik maken van de situatie en brillen, mobieltjes of fototoestellen onterecht als gestolen opgeven.
Op deze manier krijgen ze ten onrechte geld uitgekeerd. Dit gaat ten koste van de eerlijke mensen.
Waarom frauderen mensen? Waarom geven mensen een ander adres op, om onterechte subsidies te ontvangen? Hoe ver wil je gaan, om geld te ontvangen waar je geen recht op hebt?
Vragen over de debitcard
Een debitcard is een prepaid creditcard. Omdat hiervoor geen BKR-check nodig is, je leent immers geen geld, kan iedereen er voor in aanmerking komen. Een goed product, een veilig betaalmiddel, het kan niet beter!
Toch proberen mensen de mazen van de wet te vinden.
Ook op deze website komen er vragen binnen, met een dubieuze ondertoon.
De vraag: “moet ik het tegoed op mijn debitcard opgeven aan de belasting?” wordt uiteraard met “ja” beantwoord. Waarom zou je dit bezit niet op hoeven geven?
Ook kwam er een vraag over beslag op een bankrekening: “kan er ook beslag gelegd worden op een Viabuyrekening, die gekoppeld is aan mijn debitcard?” Een beslag wordt gelegd als er onbetaalde rekeningen zijn, en een schuldeiser via de rechter een deurwaarder heeft langsgestuurd. Dus om de openstaande rekeningen te betalen, wordt er beslag gelegd op een rekening.
Waarom zou je dit proberen te ontwijken? Rekeningen moeten betaald worden, desnoods in gedeeltes.
Eerlijk tegen de belastingdienst
Het schijnt een soort sport te zijn, om de belastingdienst te slim af te zijn. Iedereen heeft een hekel aan de belastingdienst, en vooral het betalen van belastingen. Het lijkt alsof je gestraft wordt voor je inkomsten.
Waarom moet je eigenlijk belasting betalen? Eigenlijk is het een soort solidariteit: mensen die het wat beter getroffen hebben, betalen voor mensen die anders geen geld zouden hebben. We betalen met elkaar belasting om ziekenhuizen en scholen te bouwen, het wegennet te onderhouden en ons land te beschermen.
De meeste mensen vinden dat er meer geld naar de zorg moet gaan. Als we massaal weigeren om belasting te betalen, door zwartwerken of valse aangiftes te doen, gaat dit ten koste van de zorg. Als je geen inkomen hebt, door ziekte of werkloosheid, krijg je in Nederland een uitkering dankzij de belastingbetalers!
Misschien dat je iets meer gemotiveerd bent geraakt om netjes je belastingaangifte te doen. Uiteindelijk steun je er een hoop goede doelen mee.