Financiële tegenslagen kan je opvangen met de debitcard

Naar aanleiding van een post van Eef van Opdorp op Linkedin, kwam ik terecht bij een artikel in het Algemeen Dagblad, waarin de Nederlandse bank beschrijft dat meer dan 1 Miljoen Nederlanders te weinig spaargeld hebben om financiële tegenslagen op te kunnen vangen.
De Nederlandse bank beschrijft dat huurders, alleenstaanden met kinderen en mensen die rood staan op hun betaalrekening kwetsbare groepen zijn, die steeds vaker in de problemen terecht dreigen te komen.
Ondanks een goed draaiende economie zijn er steeds meer mensen die in de financiële problemen terecht zijn gekomen of dreigen daarin te belanden, aldus de Nederlandse Bank en dat is zeer zeker een mening die ik deel. Ook ik zie steeds vaker, dat een goed draaiende economie, lang niet altijd wil zeggen dat het met jouw financiën goed gaat.
Het is van vele factoren afhankelijk.

Onvoorziene omstandigheden vang je op met de debitcard

De hierboven beschreven kwetsbare doelgroepen, die mensen kunnen door onvoorziene omstandigheden, daarin terecht komen. Stel je voor je huurt jaren een woning, en woont al die jaren met heel veel plezier en je krijgt onverwachts te maken met nieuwe buren, die heel erg vervelend tegen je doen. Je wil verhuizen en komt dan in een veel duurdere huurwoning terecht die je net aan kan betalen. Als er dan nog iets anders tegenloopt, dan kan je in de financiële problemen terecht komen.
Deze problemen had je kunnen voorkomen door voorzichtiger (lees:bewuster) met je uitgaven om te gaan.

Hoe ga je bewuster met je geld om?

Zoals de Nederlandse bank al beschreef in het AD, ben je kwetsbaar als je vaker rood staat op je bankrekening. Hoe het zover heeft kunnen komen is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Er kunnen veel verschillende oorzaken zijn.
Een manier om niet (meer) rood te staan is om bewust(er) met je uitgaven om te gaan. Nadenken voordat je iets koopt, of denk na hoe je goedkoper uit kan zijn.
De debitcard is een slim financieel hulpmiddel wat je in kan zetten om bewuster met je geld om te gaan, en helpt om roodstand bij de bank te voorkomen.

Hoe ben je de fout ingegaan?

Hoe je de fout bent ingegaan is ook weer afhankelijk van jouw situatie. Het is voor iedereen anders, maar velen zijn de fout ingegaan door onbewust geld uit te geven met bankpas of creditcard. Met deze 2 betaalmiddelen denk je dat je zoveel geld uit kan geven als je zelf wil. Maar dat lijkt maar zo. Achteraf ontdek je dat je teveel geld hebt uitgegeven als je je bankafschriften inkijkt of de rekening van je creditcardmaatschappij.

Voorkomen is beter dan genezen

Achteraf bekeken, had je als je de kennis had, het wel anders gedaan. Maar gelukkig ben je op deze website terecht gekomen en weet je dat de aanschaf van een debitcard een goede beslissing is.