Zorgkosten worden alweer duurder

Kort geleden werd ik door mijn zorgverzekeraar geïnformeerd dat mijn zorgkosten met €10,- per volwassene gaan stijgen in 2019. Nu heb ik een gezin met 2 volwassenen. Dat is toch €20 per maand. Dat lijkt wel niet veel, maar het is 12×20 dus €240 per jaar. Je zorgkostenpremie is een behoorlijke uitgave wat elke maand terugkomt.
Je hebt een vast deel dat is de basis verzekering met dat irritante eigen risico van €385, je aanvullende zorgverzekering en je tandartsverzekering.

De basis zorgverzekering

De basis zorgverzekering is zowel wat de voorwaarden als wat de te betalen premie betreft voor iedereen hetzelfde. Dus de premiebedragen en het vrijwillige eigen risico verschillen in de basis niet. Op de hoogte van de te betalen maandelijkse premie kan je invloed uitoefenen door aan het verplichte eigen risico een vrijwillig eigen risico toe te voegen. Met andere woorden je verhoogt de te betalen maandelijkse premie met een zeker bedrag. Zo kan je het vrijwillige eigen risico met 100-500 Euro verhogen.
Des te meer vrijwillig eigen risico je neemt, des te minder premie je hoeft te betalen. Dat kan interessant zijn, maar het is natuurlijk altijd een gok. Je weet niet of je in het ziekenhuis terecht komt. De verhoogde bijdrage betekent ongeveer dat je €20 per persoon per maand minder premie betaalt ervan uitgaande dat je met €500 de vrijwillige bijdrage inzet. Er zijn kleine verschillen per verzekeraar.
Doe goed onderzoek onder alle zorgverzekeraars, door bijvoorbeeld de verschillende zorgvergelijkers op internet toe te passen. Let op elke zorgvergelijker vergelijkt niet alle zorgverzekeringen. Uiteraard kan je ook diverse offertes aanvragen.
Dit geldt ook voor de aanvullende zorgverzekering en de tandartsverzekering. Op deze verzekeringen kan je veel voordeel behalen door de premies en de voorwaarden van de zorgverzekeraars naast elkaar te leggen.

Onvoorziene omstandigheden

In ons drukke leven zullen we zeker onvoorziene omstandigheden tegenkomen, zoals ziekte. Je hoeft maar om je heen te kijken en je weet dat er veel mensen ziek zijn. Daar gaan kosten, vaak zeer hoge kosten mee gemoeid. De hamvraag is wanneer ben je voldoende, maar ook weer niet oververzekerd? De ziektekostenpremies rijzen langzamerhand de pand uit. Zijn ze nog wel betaalbaar voor iedereen?
Het vervelende is dat medicijnen niet volledig worden vergoed en heb je een zeldzame ziekte wordt dat behandelproces dan wel volledig vergoedt?
Het moge duidelijk zijn dat je nooit kan weten waar je voor komt te staan en dat je wel degelijk geld moet reserveren voor onvoorziene omstandigheden.

Onvoorziene omstandigheden kunnen je de das omdoen?

Ziektekosten is natuurlijk maar één onvoorziene omstandigheid die je de das om kan doen. Er zijn vele andere factoren die een financiële terugval kunnen veroorzaken. Daarom is het erg belangrijk om van te voren goed na te denken hoe je met je geld omgaat. Misschien vind je het een goed idee om geld te reserveren voor onvoorziene omstandigheden.
Mensen die dat niet deden zijn ernstig in de financiële problemen terecht gekomen.
Gelukkig kunnen ook zij de debitcard inzetten voor een financieel gezonde toekomst.

Over de schrijver
Jos is een gedreven man. Al zijn hele leven lang hebben geldzaken zijn interesse. Alle ontwikkelingen op geldgebied volgt hij van jongs af aan. Hij vindt de debitcard een goed product, omdat het veel mensen kan helpen op financieel gebied. Eerlijkheid en service staan bij hem voorop.
Reactie plaatsen