Debitcard mee op Vakantie

Veel mensen gaan op vakantie. Misschien ben jij al geweest, of ben je druk bezig met plannen.
Sommige mensen beginnen al over de volgende vakantie na te denken, als ze nog maar net terug zijn.
Heb je alles financieel goed geregeld, of vallen de kosten achteraf tegen?
 

Is vakantie duur?

Vakantie is net zo duur als je het zelf maakt. Je kan natuurlijk ook thuis blijven en het daar gezellig maken, maar deze blog gaat over de mensen die weg gaan.
Om een idee te geven, deel ik de vakantiegangers in drie groepen in. Natuurlijk zijn er allerlei variaties te bedenken.

De drie soorten vakantiegangers

De eerste groep vakantiegangers zijn mensen die graag op dezelfde plaats blijven hangen, de rustige types, en alleen maar af en toe een ijsje of een biertje extra kopen.
Eten en drinken moet je thuis ook, dus als je zelf een kookgelegenheid hebt (en er gebruik van maakt), heb je wat dat betreft geen extra onkosten.
Als de vakantiebestemming dichtbij huis (bijvoorbeeld op een camping) is, zijn de verblijfskosten lager, dan bijvoorbeeld een appartement in het buitenland waar je met het vliegtuig heen moet.  De onkosten zijn overzichtelijk. Met je vakantiegeld kom je al een heel eind.

De tweede groep vakantiegangers zijn mensen, die veel luxe en uit eten willen, maar ook wel erg van hun gemak houden. Laat ik deze soort vakantiegangers de middengroep noemen, ze vallen tussen de andere twee groepen in.
Hierbij denk ik aan de resorts, waar je niet van je plaats af hoeft om het zwembad en het restaurant te bereiken.
Vaak wordt er gebruik gemaakt van de all-inclusive mogelijkheden. Hoe makkelijk is het, om je eten en drinken al betaald te hebben? Maar let op, na een aantal dagen alles op een presenteerblaadje te krijgen, is er toch behoefte om “iets” te gaan doen.
Dat kan door mee te gaan met een excursie die volledig verzorgd is, maar het kan wel prijzig zijn.
Het kan ook zo zijn, dat de restaurantjes buiten het resort veel beter voedsel bereiden, of een leukere bediening hebben.
Bedenk voordat je op vakantie gaat, of je dat geld kunt en wil missen. Thuis kan je beter je financiën overzien, dan als je al onderweg bent.

De derde groep vakantiegangers bestaat uit mensen die elk jaar weer een andere vakantie uitzoeken, waar je veel kan doen. De ondernemende types, die het zelf willen uitzoeken. Niet op dezelfde plek blijven, veel bezienswaardigheden bezoeken, rondritten maken met een gehuurde auto, een ritje op een kameel willen maken, en vaak uit eten gaan.
Nu hangt het prijskaartje van het uit eten gaan af van het land waar je bent.
Bovendien betaal je in kleine plaatsjes minder, dan als je in een grote toeristische stad bent. Ook scheelt het of je aan een groot plein een restaurant bezoekt, of iets verder doorloopt en een straatje achteraf uitkiest.

Op vakantie? Debitcard mee!

Om ervoor te zorgen dat je kosten niet te veel uit de hand gaan lopen tijdens je vakantie, is het verstandig om vooraf geld op je Openbank debitcard te storten. Dit is je budget, en daar kan je de leuke extraatjes van betalen. Is de kaart leeg, dan weet je dat je beter weer binnen het resort kan gaan eten (voor groep twee).

Voor de ondernemende types is een Openbank debitcard zeker aan te raden. Juist omdat er weinig van tevoren gepland is, weet je niet hoeveel geld je mee gaat nemen, en in welke valuta. Je kan dag en nacht je geldzaken regelen met je online account. Dus als je geld van je rekening overboekt op je kaart, kan je vervolgens weer op pad. Geld pinnen met de debitcard gaat prima, al wordt de wisselkoers van 5,75% wel in rekening gebracht. Houd er rekening mee, dat er dus iets meer op je kaart staat dan je uit wil geven.
De eerste groep vakantiegangers heeft natuurlijk ook gemak van de debitcard, hoewel er niet veel verschil in gebruik zal zijn met de rest van het jaar.
Een debitcard op vakantie is handig, maar vergeet niet om hem de rest van het jaar ook te gebruiken.

Beter een debitcard dan een creditcard

Bij gebruik van een creditcard, krijg je de rekening achteraf. Tijdens de vakantie is het erg makkelijk om iedere keer met je creditcard af te rekenen. Alleen heb je geen overzicht hoeveel je hebt uitgegeven, en hoeveel je eigenlijk kan uitgeven. Je betaalt namelijk pas achteraf de rekening. Dan is het erg makkelijk om wat meer uit te geven, je bent in vakantiestemming en bent een beetje losser dan anders.
Maar als de afrekening van de creditcardmaatschappij komt na je vakantie, valt het erg tegen. Als je dan niet genoeg geld hebt om de rekening te betalen, moet je in gedeeltes afbetalen met een hoge rente er bovenop.
Een Openbank debitcard is altijd veiliger dan een bankpasje, omdat (als je hem kwijtraakt) niemand bij je bankgegevens kan komen. Als je debitcard gestolen wordt, kan er nooit geld van je bankrekening gehaald worden. Als je de diefstal op tijd ontdekt, kan je het eventuele bedrag dat op de kaart staat terugstorten. De dief heeft niets aan een lege debitcard!
Reden genoeg om Openbank debitcards te vergelijken alvorens je er een gaat bestellen.

Reactie plaatsen