Studentenleven: studenten lenen

Hoewel onderstaande blog geschreven is voordat het nieuwe studiefinancieringsstelsel in gebruik was genomen, is het nog steeds een actueel artikel. Vandaag stond er in NU.nl een artikel, waaruit blijkt dat lenen en sparen aardig door elkaar loopt. Een hogere lening aangaan, om van het restant te sparen blijkt bij veel studenten een nieuwe spaarvorm te zijn. Maar een lening blijft een lening, en moet ooit afgelost worden. Hoeveel discipline heb je, om zo snel mogelijk van je schulden af te zijn?

En dan nu de informatie uit 2015:
Voor studenten gaat er het komende studiejaar veel veranderen. Hoewel het nu nog vakantietijd is, zijn de voorbereidingen al in volle gang. Het wegvallen van de basisbeurs vanaf september 2015, betekent dat studenten gaan lenen volgens het nieuwe studiefinancieringsstelsel voor HBO en universiteit.
Het idee dat je jongeren met een schuld opzadelt, is een heel vervelend idee. Er wordt van studenten verwacht dat zij al over vaardigheden beschikken, die de meeste schoolverlaters nog niet hebben: Inkomsten en uitgaven op korte en lange termijn in balans hebben en houden. Dat is iets dat voor veel volwassenen al erg moeilijk is, dus voor jongeren helemaal.

De gedachte erachter is deze: als je geld krijgt voor een studie, ben je minder gemotiveerd om het vol te houden dan als je geld ervoor leent. Dan moet je er wel echt voor gaan. De periode waarover je de lening moet terugbetalen is wel heel ruim, namelijk 30 jaar. Er wordt van uit gegaan dat iemand die een studie heeft afgerond later een beter salaris krijgt dan iemand die niet heeft gestudeerd.

Het schijnt zelfs zo te zijn dat studenten zich meer opgeven voor een studie waar later een hoog salaris mee te verdienen valt, dan een studie die ze interessant vinden. Volgens de Telegraaf neemt het aantal studenten geneeskunde af, terwijl de studies techniek en rechten dit jaar veel populairder zijn dan voorgaande jaren.

Er zijn studenten die de studiefinanciering gebruiken als een soort spaarpot. De lening (rente 0,12%) wordt op een spaarrekening gezet waarover ze rente ontvangen (op dit moment tot 1,40%). Dit lijkt een mooie spaarvorm, maar vraagt wel discipline van de student. Hoe verleidelijk is het, om toch wat geld op te nemen van je spaarrekening. Voor je het weet zakt je banksaldo, waarvan je eerst dacht winst te kunnen maken. Vergeet niet dat het terugbetaald moet worden.

Studenten en geld

Het beeld dat vaak van studenten naar buiten komt is niet een van studerende jongeren. Trefwoorden die eerder vallen zijn:
Studentenkamers
Bijbaantjes
Uitgaan
Ontgroening
Studentensociëteit
Studiereizen

Uiteraard wordt er ook gestudeerd, maar bovenstaande zaken vragen ook erg veel tijd van een student. Behalve tijd, heeft het ook alles met geld te maken. Hoe vaker je het uitgaansleven in gaat, hoe meer je moet bijwerken om dat te bekostigen. Als je op kamers gaat, moet de (vaak hoge) huur betaald worden. Er moet een soort huishouden gerund worden, wat niet iedere student even goed onder controle heeft.
Studenten schatten de maandelijkse uitgaven lager in dan ze in werkelijkheid zijn. Dat komt aan de ene kant uit onervarenheid, aan de andere kant omdat niet alle uitgaven iedere maand terugkomen. Bovendien is er vaak sprake van overmoedigheid, en niet echt zakelijk inzicht. Prioriteiten stellen is iets dat geleerd wordt door ervaring. Uitgaan en alcohol zouden niet belangrijker moeten zijn dan een gezonde maaltijd, en geld kan je maar een keer uitgeven.

Behalve de lening voor de studie, wordt er ook vaak geld geleend van vrienden of familie. Tijdelijk is een probleem opgelost, maar ook dit moet terugbetaald worden voordat er weer een nieuwe lening bij iemand wordt afgesloten.

Belastingaangifte doen

Het is belangrijk voor studenten om altijd een belastingaangifte in te vullen. Ongetwijfeld niet het leukste werk, maar het kan vaak wel geld opleveren. Pas als de aangifte is ingevuld, kan je zien of je geld terugkrijgt, en veel studenten krijgen geld terug. Bovendien is het een goeie oefening voor later, want in de toekomst moet de student ook belastingaangifte doen.

Onderzoek heeft aangetoond dat in april 2015 van alle studenten 52% aangifte had gedaan over 2014. 19% was nog van plan om het te gaan doen.
De helft van de studenten die de aangifte hebben opgestuurd krijgt meer dan €255 terug, de andere helft minder dan €255.
5% van de studenten met een bijbaan wist niet dat ze aangifte kon doen. Of ze dachten dat ze dat niet konden doen omdat ze onder de 18 jaar waren.

Tijd indelen

Als alle activiteiten rondom de studie veel tijd kosten, is er minder tijd om te studeren of minder tijd om te werken. In beide gevallen levert dat op termijn problemen op.
Te weinig studeren betekent dat de kans groter is dat je de studie niet binnen het gestelde aantal jaren kan afronden, en dus geen diploma en wereldbaan krijgt.
Te weinig tijd om aan je bijbaantje kunnen besteden betekent dat er minder geld binnenkomt, terwijl de leukere tijdrovende dingen juist geld kosten.

Het is van belang om op tijd de balans te vinden tussen alle bezigheden.

Studiereis en stage

Bij diverse opleidingen hoort een half jaar of een jaar stage. Afhankelijk van de studie en je voorkeur, doe je dat in het buitenland of gewoon dicht in de buurt.
Als je kiest voor een stageplek in het buitenland, heb je een heleboel zaken uit te zoeken.
Voor de hand liggende zaken, zoals welk land, welke stageplek, welke woonruimte en wat voor cultuur kan je verwachten?
Maar daarnaast moet je ook uitzoeken welke verzekeringen je nodig hebt, hoe zijn je ziektekosten verzekerd (heb je werelddekking of moet je bijverzekeren?) en moet je nog vaccinaties halen?

Een debitcard voor studenten

Voor veel reizen is een creditcard gewenst dan wel vereist. Maar ook als de student weer thuis is, heeft hij een goed betaalmiddel nodig.
Lang niet iedereen komt in aanmerking voor een creditcard, want je moet een vast inkomen hebben en geen schulden. Een debitcard is voor studenten een prima alternatief, omdat deze door iedereen vanaf 18 jaar aan te vragen is. Omdat je bij een debitcard pas geld op de kaart stort als je hem wil gaan gebruiken, loop je geen risico dat onbevoegden ongemerkt geld van je rekening kunnen halen.
Online via smartphone of computer boek je geld op je kaart wanneer je dat nodig vindt. Er kan ook met ouders thuis worden afgesproken wanneer zij geld overmaken op de kaart. Op die manier houden zij zicht op de uitgaven, en loopt het niet uit de hand.
Als een student nog geen 18 jaar is, kan een partnerkaart besteld worden naast de gewone Viabuy debitcard die een van de ouders heeft (of bestelt).
Als zowel de student in het buitenland als de ouders thuis een debitcard hebben, kan er heel makkelijk zonder tijdsverlies geld overgemaakt worden van kaart naar kaart.

Een voordeel van de debitcard boven de creditcard is dat je niet rood kan staan op je kaart: als er geen saldo op staat, kan je geen aankoop doen of geld pinnen. Zo bouwt de student geen verdere schuld boven zijn studieschuld op.

Klik op onderstaande banner om ee debitcard te bestellen.

studenten

Bart
Door

Bart

op 06 Oct 2016

Om even in te haken op Nicky. Ik ben het zeker met je eens, maar ik denk ook dat het zeer belangrijk is dat de studenten dan al werk doen waar zij tijdens hun studie ook nog iets aan hebben. Met alle respect, maar met een horeca baan doe je minder ervaring op voor je studie dan bij bijvoorbeeld een kantoorbaan.

Nicky de Jong
Door

Nicky de Jong

op 09 Sep 2016

Aankomende studenten doen er goed aan om in de zomer voor hun eerste studiejaar hard te werken waardoor ze minder snel stufi nodig hebben en toch een leuk studentenleven kunnen leven. Makkelijk zal het niet zijn maar meestal zijn er genoeg baantjes om in de rustige periodes geld bij elkaar te sprokkelen.

Reactie plaatsen