Moet je het saldo van een Mastercard of van een Visacard aan de belastingdienst opgeven?

Steeds vaker wordt de vraag gesteld, of je verplicht bent om het saldo van je Mastercard of van je Visacard debitcard of creditcard  aan de belastingdienst op te geven. We gaan eerst de verschillen tussen een debitcard en een creditcard uitleggen, zodat het duidelijk is hoe het precies in zijn werk gaat.
Een Mastercard en een Visacard kunnen vooraf oplaadbare debitcards betreffen waarmee je af kan rekenen op internet, maar ook als je onderweg bent. Zo zijn er ook creditcards te verkrijgen waar je geld op kan storten voordat je afrekent.
Echter is het bij een creditcard niet verplicht om eerst geld te storten voordat je afrekent. Dit komt omdat je bij een creditcard ook achteraf mag betalen aan je bank of aan je creditcardmaatschappij. Verder heb je bij een creditcard dezelfde gebruiksmogelijkheden als bij een debitcard. Zowel bij een debitcard als bij een creditcard moet je er rekening mee houden dat het positievie saldo wat op je kaart staat per 1 Januari van het fiscale jaar dat je dat op moet geven aan de belastingdienst.  Als je geen geld van tevoren op je creditcard hebt gestort en dus achteraf moet betalen, dan is er sprake van negatief vermogen., en dat hoef je dus niet op te geven.
Nu zijn er ook persoonlijke debitcards van Openbank  waar je vooraf geld op dient te storten, voordat je er een betaling mee kan doen. Dit doe je via een gratis beschikbaar gestelde IBAN bankrekening of via een kassstorting.
Het gestorte geld (het saldo per 1 Januari), op deze debitcards ziet de belastingdienst als een positief vermogen en dit behoor je op te geven over het fiscale jaar waar het betrekking op heeft.
Met andere woorden: alles wat je positieve vermogen betreft behoor je op te geven aan de belastingdienst. Dus al het geld wat op je bankrekening(en) staat en hetgeen op je debitcard(s) staat,
Uiteraard kan je ook nog andere zaken zoals aandelen, bitcoins en tegoedbonnen in huis hebben. Deze behoren ook tot je vermogen en dien je uiteraard op te geven.

Het saldo van Zakelijke debitcards van Soldo en van Moss geef je ook op aan de belastingdienst

Uiteraard dien je het saldo van je Soldo debitcard ook op. Ben je bijvoorbeeld Zzp'er dan dien je je persoonlijke uitgaven van je zakelijke uitgaven te scheiden.. Ook kan er voor grote ondernemingen een zakelijke debitcardaccount aangevraagd worden. Dit is een serie van debitcards die elk geschikt zijn voor een bepaald doel of een project of per werknemer aangemaakt kunnen worden.  Uiteraard dient de directeur van zo'n onderneming zijn persoonlijke uitgaven buiten de onderneming te houden. Het zakelijke debitcardaccount vraag je hier aan.
Wat de zakelijke debitcards van Moss betreft die zijn speciaal in het leven geroepen voor het Midden- en Kleinbedrijf.