Misbruik van een creditcard voorkomen

Misbruik van een creditcard voorkomen

Dat er risico’s zitten aan het gebruik van een creditcard, was al bekend. Je geeft makkelijk meer geld uit dan je kan missen, omdat je niet meteen afrekent. Het is moeilijk om overzicht te houden op je financiën, omdat je niet rechtstreeks betaalt. Je krijgt achteraf een rekening van de creditcardmaatschappij, en als er niet genoeg geld op je rekening staat moet je hoge rente betalen over het openstaande bedrag.
Er is nog een ander risico waar wij op gewezen werden: het misbruik van je creditcard dooranderen.

Moderne diefstal

Er zijn dieven die je portemonnee kunnen stelen. Soms merk je de diefstal niet meteen, en mis je je portemonnee pas als je ergens wil afrekenen. De dief is allang verdwenen en soms is er ook al geld van je rekening gehaald, omdat er meegekeken werd toen je met je bankpasje afrekende.
De nieuwere diefstal in de vorm van skimmen vindt plaats bij pinapparaten. Hoewel er steeds maatregelen getroffen worden om dit tegen te gaan, blijken de skimmers steeds vindingrijker de maatregelen te omzeilen.
Er is nu een hele gemene manier van diefstal, door je creditcard gegevens te misbruiken. Op slinkse wijze vragen de dieven informatie, waarna ze aankopen doen met jouw creditcard. Omdat je de rekening van de creditcardmaatschappij achteraf krijgt, merk je dan pas dat er iets niet klopt.
Hoewel je misschien denkt dat zoiets jou niet zal overkomen, moet je toch zeker bedacht zijn op deze praktijken.

Misbruik van creditcard gegevens

Wij kregen een brief van iemand uit Almere, die schreef dat het volgende niet gebeurd was, als hij een debitcard had gebruikt in plaats van een creditcard:
Een bedrijf, dat zich uitgeeft als technische afdeling van Microsoft, belt op met de mededeling dat zijn computer besmet was geraakt met een virus. Het bedrijf bood hulp aan, en zou dit op afstand voor hem oplossen. De computer zou volledig virusvrij gemaakt worden. Hij hoefde alleen maar wat opdrachten in te tikken.
Voor het veiligheidspakket waren uiteraard de gegevens nodig van deze man. Alles, dus ook de creditcardgegevens. Volkomen overdonderd door de behulpzaamheid van het bedrijf, heeft hij die gegeven. Doordat het bedrijf professioneel klonk, en technische termen gebruikte, had hij geen argwaan. Een virus op je computer wil je zo gauw mogelijk kwijt.

Achteraf kwamen er afboekingen van honderden Dollars, en begreep hij dat hij slachtoffer was van oplichting. Microsoft kon bevestigen dat zij hier niks mee te maken hadden, het IP-adres was vals. Aangezien de rekeningen niet betaald konden worden, kwamen er hoge boetes bovenop, waardoor de schuld steeds hoger werd.

Als bovenstaande persoon een debitcard had gehad, zou dit niet gebeurd zijn. Je kan een debitcard pas gebruiken als je er geld op hebt gezet, en alleen dat geld zou eraf gehaald zijn. Maar je kan ook snel het geld terugstorten op je rekening, als je merkt dat iemand misbruik maakt van je gegevens. Doordat je niet rood kan staan op een debitcard, zou de schade beperkt zijn gebleven.
Een gewaarschuwd mens telt voor twee!

Misbruik niet gelukt

Een ander voorbeeld kregen wij van Jasper. Hij had op tijd door dat er iets niet klopte, en was gelukkig op tijd gestopt met een enquete op internet. Er waren mooie prijzen te winnen als je de enquete invulde.
Wat begon als een onschuldige prijsvraag, bleek een manier om zijn creditcard gegevens op te vragen. Die waren zogenaamd nodig om de prijsvraag af te ronden. Voor hem was dat een reden om te stoppen.
Hij stopte op tijd, maar werd daarna regelmatig gebeld via een voor hem onbekend telefoonnummer. Hij nam niet op, maar zocht uit waar dat telefoonnummer bij hoorde.
Zo ontdekte hij dat dit nummer op ‘Spampages.info’ te vinden was. Diverse berichtjes stonden hier met verhalen over een computer die zou crashen als ze niet geholpen werden (misschien wel dezelfde hulp als in het eerste verhaal). Iemand schreef zelfs dat ze gestalkt werd door dit telefoonnummer.

Het is dus goed om te weten dat je niet het nummer van je creditcard zomaar in moet vullen. Voor je het weet, heb je geen grip meer op de situatie. Je merkt veel te laat dat er geld van jou uitgegeven is, omdat je pas achteraf je rekening onder ogen krijgt.

Een debitcard geeft zekerheid

Bij een debitcard kan zoiets niet gebeuren. Je kan een debitcard gebruiken alsof het een creditcard is, maar alleen als je er geld op hebt gestort. Een debitcard geeft meer zekerheid: je weet hoeveel geld je er op zet, en als je hem niet gebruikt kan je het geld op je rekening terugstorten. Op deze manier kan er door niemand misbruik van je kaart gemaakt worden, zelfs niet als iemand je zegt dat je creditcardgegevens moet doorgeven.
Klik voor meer info>>>

loopbaanbegeleiding Antwerpen
Door

loopbaanbegeleiding Antwerpen

op 18 Apr 2015

Dit had ik eerder moeten weten! Ik heb het zelf ook een keer gehad, maar kon nog net op tijd ingrijpen. Ik ga zeker een debitcard aanvragen! Groetjes, Louise van Gelderen

Reactie plaatsen