Hoe werkt de debitcard?

Om te begrijpen hoe de debitcard werkt, moet je eerst weten wat een debitcard is. Een debitcard is een vooraf oplaadbare betaalkaart welke je qua gebruiksmogelijkheden kan vergelijken met een normale creditcard.
Je kan met de debitcard wereldwijd je aankopen doen op internet. Ook kan je in fysieke winkels met de debitcard (contactloos) afrekenen. Net zoals met een creditcard kan je de debitcard overal gebruiken waar je het Mastercard logo ziet.

Voordat je met de debitcard, ofwel de vooraf oplaadbare betaalkaart, af kan rekenen, moet je de kaart eerst opwaarderen. Nadat je je eigen tegoed op de kaart hebt gestort, kan je er overal ter wereld mee betalen. Als je een betaling met de debitcard wil doen, tik je op de plaats waar een creditcardnummer gevraagd wordt je eigen debitcardnummer in. Als er voldoende geld op je kaart staat, dan kan je afrekenen waar je maar wil.

Nederland is een Pinland

Tot mijn grote verbazing zie ik bijna overal waar ik kom, dat mensen voor de allerkleinste bedragen willen pinnen. Het contante geld tijdperk lijkt wel ten einde. Een nare eigenschap van is dat je maar door kan gaan met geld uitgeven, zonder dat je er erg in hebt. Dit zal je met de debitcard niet gebeuren. Met een debitcard stort je immers eerst geld op de kaart en daarna kan je er pas een betaling mee verrichten.

Vroeger ging het anders

Nog niet zo lang geleden nam je een bedrag op bij de bank, en met dat bedrag moest je een week of een maand rond komen. Je had dan een goed overzicht van wat je uitgaf, bijvoorbeeld voor je boodschappen. Indertijd waren er Eurocheques, misschien weet je het nog wel. Je kon maximaal €300 per cheque uitgeven. Je had toen beter overzicht in je geldzaken omdat je niet zo vaak een cheque kon gebruiken. Tegenwoordig wordt er zoveel gepind, dat is veel onoverzichtelijker.

Betaalpasjes in plaats van contant geld

Zoals je in de krant hebt kunnen lezen, loopt het contante geld tijdperk ten einde. En zoals je ook in deze blog kunt zien is het betalen met betaalpasjes de normaalste zaak van de wereld. Je kunt op deze ontwikkeling inspelen door een N26 debitcard te gebruiken. Je gebruikt geld zonder te lenen, en je gaat toch met je tijd mee.