Hoe ga je om met het eigen risico van je ziektekostenverzekering?

Hoe ga je om met het eigen risico van je ziektekostenverzekering?

Het eigen risico van je ziektekostenverzekering is voor veel mensen een doorn in het oog. Je betaalt al een forse verzekeringspremie en nog moet je vaak voor medicijnen bijbetalen. Dat is niet leuk. Want als je bijvoorbeeld een laag inkomen hebt dan kan het er flink in hakken. Maar toch...als je het eigen risico verhoogt en een hogere premie gaat betalen kan het over een aantal jaren lonen.
Het werkt als volgt: Het ene jaar kan je een ziekenhuisopname hebben met of zonder een operatie en dan spreek je je eigen risico misschien wel volledig aan. Het jaar daarna valt het weer mee en heb je vrijwel geen ziektekosten. Dus per saldo schiet je er behoorlijk mee op. Ter verduidelijking een voorbeeld. €885,- totaal eigen risico(verplicht+vrijwillig). Je krijgt ongeveer €200 korting per verzekeringsjaar. Je begrijpt dat je op de langere termijn vrijwel altijd goedkoper uit bent. Mits je ernstig of langdurig ziek bent, dan kan je het beter niet doen.

Een kwetsbare groep

In deze blog wil ik in eerste instantie even inzoomen op de lagere inkomens. Puur omdat deze inkomensgroep zich vaak druk maakt over het niet goed op kunnen hoesten van de kosten die steeds hoger worden, of het nou de huur is of het eigen risico van de ziektekostenverzekering, die steeds hoger wordt. Leuk is het niet. Maar een goed idee kan zijn om op zoek te gaan naar een manier waarmee je je geldzaken beter kan overzien. Dat geeft rust en overzicht. Je moet dat dan zoeken in een betaalmiddel welke je 100% controle geeft over je geld. Zo'n betaalmiddel is de debitcard. Je zal merken dat het je gaat helpen.

Is een debitcard alleen bedoeld voor als je een laag inkomen hebt?

Nee, een debitcard is niet uitsluitend bedoeld voor de lagere inkomensgroepen, ook als je heel veel geld verdient dan heb je de debitcard hard nodig. Het zit namelijk zo. Als je veel geld binnenhengelt dan ga je daarnaar leven en dat is een valkuil. Met andere woorden je geeft ongemerkt teveel geld uit omdat je denkt, ach ik heb toch ruim voldoende. Maar het tegendeel is bewezen in het verleden. Ook voetballers en zangers en artiesten zijn door het gebruik van een creditcard nogal eens in de financiële problemen terecht gekomen. Met een creditcard leen je geld en het uitgeven gaat veel te makkelijk. Bij een debitcard daarentegen moet je eerst je eigen geld op de kaart storten voordat je er daadwerkelijk een uitgave mee kan doen. Dat is dus een bescherming tegen jezelf. Op deze manier kan je geen geld uitgeven wat je niet hebt, dus je komt door met een debitcard te werken nooit en te nimmer in de schulden terecht. Een goeie reden om direct jouw persoonlijke debitcard aan te vragen.

Over de schrijver
Jos is een gedreven man. Al zijn hele leven lang hebben geldzaken zijn interesse. Alle ontwikkelingen op geldgebied volgt hij van jongs af aan. Hij vindt de debitcard een goed product, omdat het veel mensen kan helpen op financieel gebied. Eerlijkheid en service staan bij hem voorop.
Reactie plaatsen