Heb je geld nodig voor het kopen van een woning?
in Geld

Heb je geld nodig voor het kopen van een woning?

Regelmatig word er in de media aandacht besteed aan starters op de woningmarkt. Hier worden jonge mensen mee bedoeld, waarvan wordt gesteld, dat de meeste zeer weinig tot geen spaargeld hebben.
Ikzelf kom nog uit de tijd dat lenen taboe was. Dat deed je alleen maar voor een hypothecaire lening.

Vandaag de dag wordt er zeker door de jongere generaties anders over gedacht. Het wordt de mens ook maar makkelijk gemaakt. Vrijwel overal kan je krediet krijgen, maar ook kopen op afbetaling bij postorderbedrijven zoals Wehkamp.
Een van de nadelen die daaraan kleven zijn: betaal je te laat dan krijg je te maken met een enorme boeterente. En een maand later ga je rente over rente betalen. Enorme hoge kosten dus, die je niet hoeft te maken. Dat geld ook voor het lenen van geld voor een creditcard bijvoorbeeld, beter zou je een debitcard nemen, welke je vooraf met je eigen geld dient op te waarderen.

Een hypotheek samen met je ouders

Een vrij nieuwe hypotheekvorm is de ouder-kindhypotheek, die ook wel generatiehypotheek genoemd wordt. Het verschil tussen deze hypotheekvormen kan zijn dat grootouders garant kunnen staan in plaats van de ouders. Het hangt er natuurlijk vanaf wie er kapitaalkrachtig genoeg is.
Wel vind ik dat, als je volwassen kinderen hebt, dat zij zelf financieel verantwoordelijk zijn voor hun persoonlijke zaken. Het bijvoorbeeld garant staan of aflossing en/of rente betalen door ouders of grootouders vind ik nogal wat.
Ik heb wel vaker gesproken over onvoorziene omstandigheden. Deze kunnen voorkomen in elke generatie. Natuurlijk is het fijn als je jouw kinderen kan helpen, zodat ze die dure huur niet meer hoeven te betalen. Wat voor afspraken ga je met ze maken? Wat gebeurt er als je ruzie krijgt?
Het lijkt me logisch dat als je het al gaat doen, dat je de afspraken vast moet laten leggen door een notaris. Hij/zij kan je heel goed voorlichten.
Ook kan je hier informatie lezen.

100% inzicht in je geldzaken

Wat ieders financiƫn betreft is het van groot belang dat je niet in de schulden terecht gaat komen. Anders gezegd: elke generatie, zeker ook binnen een familie, moet het hoofd financieel gezien boven water houden. Als of je ouders of je kinderen(kleinkinderen) het niet redden, dan heb jij daar ook zorgen over.
Ik sprak eerder in dit artikel over onvoorziene omstandigheden, deze kunnen op vele vlakken van het leven voorkomen. Het punt wat ik wil maken is, dat je hoe dan ook die zorgen moet voorkomen.
Dat kan alleen maar als je 100% inzicht hebt in je geldzaken. Gelukkig kan de debitcard je daarbij helpen.
Schaf daarom direct een debitcard aan>>>

Reactie plaatsen