Een huis en de Debitcard als hulpmiddel

Als je een huis wil gaan kopen, is het verstandig om je van tevoren goed in te laten lichten door een hypotheekverstrekker. Vraag bij meerdere verstrekkers een offerte aan. Dit kost geld, maar kan je ook veel geld besparen (rentevoordeel). Je hypotheeklasten, dit zijn de bedragen die je maandelijks betaalt aan rente en aan aflossing, behoren tot een van de hoogste kosten welke je elke maand moet betalen voor je woongenot.

Ook wil je weten welke hypotheek voor jou het meest gunstig is. Als je in aanmerking wil komen voor renteaftrek, zijn de lineaire- en de annuïteitenhypotheek het meest gunstig. Bij de Lineaire hypotheek los je direct af van de hoofdsom, en ga je daarna  minder hypotheekrente betalen. Bij een annuïteitenhypotheek betaal je elke maand hetzelfde bedrag, opgebouwd uit een aflossingsdeel en een rentedeel.

Een nieuw huis brengt kosten met zich mee. Wie een nieuw huis wil kopen, zal dan ook vrijwel altijd geld moeten lenen. Deze vorm van lenen noemen we hypothecaire lening (hypotheek). Normaliter wordt het huis als onderpand genomen door de bank of hypotheekverstrekker. De looptijd bedraagt meestal 30 jaar. In deze periode moet de hypothecaire lening volledig zijn afgelost.  In het begin is het aflossingsdeel laag, waardoor je de eerste jaren veel fiscaal voordeel hebt. Nadeel is dat je de eerste jaren minder aflost van de hoofdsom.

Extra kosten aan je huis

Het is belangrijk om goed na te denken of je later de onkosten nog wel op kan hoesten, anders mag de hypotheekverstrekker jouw huis in beslag nemen. Er zijn veel kostenposten die je, als je een eigen huishouden hebt, moet betalen.
Verzekeringen behoren daar bijvoorbeeld toe, maar ook onderhoudskosten voor je huis. Je doet er verstandig aan om daar een bedrag voor te reserveren. Als je een appartement koopt, betaal je (meestal) servicekosten. Dit geld wordt gebruikt voor groot onderhoud zoals schilderen van het gebouw, maar ook voor schoonmaakkosten van gemeenschappelijke ruimtes zoals het trappenhuis. Bij het berekenen van je hypotheek, moet je deze maandelijkse kosten niet vergeten.

Hoe zeker is je inkomen?

Neem niet een maximale hypotheek, want je weet niet of je inkomen stabiel blijft. Als je een hypotheek afsluit op basis van twee inkomens, heb je zeker speling nodig.
Er kunnen onverwachte situaties ontstaan, zoals baanverlies van je partner of van jou. Als er kinderen komen, wil je ( of jullie) misschien minder uren gaan werken.
Houd er rekening mee dat als kinderen groter worden ,ze ook duurder worden. Denk maar aan schoolreisjes, studiereizen en studiekosten.
In geval van een echtscheiding wordt het nog lastiger. Naast alle problemen die je dan al hebt, kunnen er ook geldproblemen ontstaan. Moet je alimentatie gaan betalen? Blijft een van de twee in het huis wonen, en moet de ander uitgekocht worden?

Bewaken van je uitgaven

Om niet in de geldproblemen te komen, kan je beter goed op je uitgaven letten. Ook als er geen problemen zijn, kan je beter zorgen voor wat geld voor onverwachtse uitgaven.
Let op, dat je niet meer uitgeeft dan je kan besteden. Om je uitgaven goed te bewaken, adviseer ik je om daar een handig hulpmiddel voor te gaan gebruiken. Het is een debitcard (een vooraf oplaadbare creditcard) waarvoor jij altijd in aanmerking komt, ongeacht je inkomen of eventuele schulden.
Het voordeel van deze betaalkaart is dat je er geld op moet storten voordat je het uit kan geven. Met een lege kaart kan je geen aankopen doen, je komt niet rood te staan.
Je kan dus alvast wat geld op de kaart storten, op momenten dat je het kan missen. Op het moment dat je er een betaling mee wil doen, weet je of je het geld er voor hebt. Als je een creditcard zou gebruiken, miste je dit overzicht (omdat je daarmee geld leent, en dus rood kan staan).
Bij een debitcard heb je elk moment een actueel overzicht van je transacties tot je beschikking via je online account of de handige app.

Klik hier voor verdere info>>>

Over de schrijver
Jos is een gedreven man. Al zijn hele leven lang hebben geldzaken zijn interesse. Alle ontwikkelingen op geldgebied volgt hij van jongs af aan. Hij vindt de debitcard een goed product, omdat het veel mensen kan helpen op financieel gebied. Eerlijkheid en service staan bij hem voorop.
Reactie plaatsen