Debitcard in de hulpverlening

Behalve de voordelen die een debitcard voor particulieren biedt, zijn er ook toepassingen te bedenken voor organisaties in de hulpverlening. Als je werkt met mensen die op de een of andere manier hulp nodig hebben, zal je merken dat veel problemen waar je tegen op loopt te maken hebben met geld.

Lichamelijke beperking

Er zijn mensen die lichamelijke beperkingen hebben, waardoor ze niet in staat zijn contant geld op te nemen. Er is gelukkig veel mogelijk via internet, waar je de deur niet voor uit hoeft.
Zelfs boodschappen kun je online bestellen en thuis laten bezorgen. Internetbankieren maakt de betaling mogelijk.
Als deze persoon geen verstandelijke beperking heeft, kan een hoop zelfstandig gebeuren.

Totdat er contant geld opgenomen moet worden, omdat bijvoorbeeld de thuiskapster geen pin-mogelijkheid heeft. Of er is iemand die wat leuks op de markt heeft gezien, en wel even wil meenemen (maar wel geld nodig heeft om af te rekenen). Ook kan er iemand jarig zijn, die een zakcentje cadeau krijgt. Iemand anders een pinpas meegeven om geld op te nemen is wel een vertrouwenskwestie, dat laat je niet zomaar iedereen doen.
Er is een oplossing: Met een debitcard houdt je zelf de controle over je bankzaken. Het mooie is dat er via de computer geld op de debitcard gezet kan worden, en iemand er geld mee kan pinnen zonder dat er op de bankrekening kan worden gekeken (of dat er stiekum meer geld opgenomen wordt).
Dit geeft een hoop gemak en vrijheid.

Moeite met het beheren van het geld

Er zijn mensen die zelf niet in staat zijn hun financiën te beheren. Meestal is er een familielid of instantie die de geldzaken dan regelt. Ook hier is een debitcard handig. Vanaf afstand kan er geld op de kaart gestort worden, zodat er betalingen gedaan kunnen worden als dat nodig is.

Als iemand niet goed met geld om kan gaan, is het prettig als het niet te gemakkelijk is om maar raak te kopen. Mondjesmaat geld op de kaart storten, en dat als budget gebruiken kan een oplossing zijn. Mensen met een koopverslaving overzien vaak de gevolgen van een impulsaankoop niet. Als zo iemand een creditcard gebruikt, levert dat problemen op want de rekening achteraf. Het uitgeven van teveel geld is erg makkelijk. Als je dan achteraf niet kan betalen, komt er een boeterente op het uitstaande bedrag en lopen schulden makkelijk op.

Als er met een bankpasje betaald wordt, kunnen de vaste lasten in gevaar komen. Je kan je geld maar een keer besteden. Een debitcard is pas een betaalmiddel als er geld op gestort is, anders gaat de koop niet door. Op deze manier kunnen mensen toch iets kopen (als het budget het toe laat), maar komen niet in de problemen omdat er een grens is.

Gokverslaving

Er is ook een groep mensen die in de problemen komt door hun verslaving. Naast alcohol- en drugsverslaafden zijn er ook gokverslaafden. Het gokken gebeurt niet alleen bij de gokkast of in het casino buiten de deur. Mensen met een gokverslaving op internet komen steeds vaker voor. Het is ook zo makkelijk om te gamen, zonder dat er zichtbaar geld aan te pas komt. Voor veel games is er een koppeling aan een creditcard. Je hoeft alleen maar” ja” in te drukken, en de aankoop is geslaagd.
Er is weinig fantasie voor nodig om te bedenken hoe dit uit de hand kan lopen. De Viabuy debitcard is de enige debitcard die je kan koppelen aan de Appstore. Ook hier geldt: alleen als er geld op de kaart staat, kan je de aankoop doen. Het geld op de kaart storten gebeurt vooraf, zo wordt er beter over geld nagedacht dan tijdens een spel.
Ook voor deze groep mensen is het mogelijk verstandiger dat een hulpverlener bepaalt hoe vaak, en wanneer, er geld op de kaart gezet kan/mag worden.

Uiteraard is iedere situatie anders. In het ene geval kan de hulpverlener het beste beslissen wat verantwoord is, in een ander geval kan de patiënt dat best zelf. Het is in ieder geval duidelijk dat de debitcard een prima hulpmiddel is.

José
Door

José

op 07 Jun 2014

Dag Jos, Mij was de reactie van NN ook opgevallen en ik heb dezelfde kritiek. Ook heb ik nog een kritiekpuntje, ik vind de debitcard aan symptoombestrijding doen en ik zou er meer voorstander van zijn om jongeren beter te leren omgaan met geld uitgeven en dan kunnen zij als nog voor een debitcard kiezen. groet, José

NN
Door

NN

op 06 Jun 2014

De debitcard is op zich een heel goede vorm van financiele dienstverlening. Toch is de wijze waarop je naar een hoger level kunt gaan teneinde het betalingsgemak te bevorderen onnodig omslachtig en op sommige punten niet meer doeltreffend. Het is duidelijk dat men om veiligheidsredenen moet kunnen controleren of de kaarthouder die zegt dat hij dhr of mevr X is ook daadwerkelijk bestaat. Op deze wijze kan worden voorkomen dat onbevoegde derden misbruik van de ID gaan maken. Maar als iemand vanuit zijn eigen bankrekening een bedrag voldoet via sepa is daarmee uiterst aannemelijk geworden dat de rekeninghouder ook daadwerkelijk bestaat. Immers bij het afsluiten van een bankrekening past de bank verplicht een verificatie toe op de echtheid van het ID document alsmede of de persoon die zich daarmede legitimeren wil ook werkelijk die persoon is. Nu heb ik via mijn eigen bankrekening de eerste betaling uitgevoerd en verzocht om naar een hoger level te gaan. Dan moet ik met aanvullende documenten aantonen dat ik daadwerkelijk besta en dat mijn verblijfplaats dezelfde is als ik bij de aanvraag van de kaart heb opgegeven. Dat is volstrekt onnodig omdat een controleren van een verblijf of woonplaats totaal niks zegt over de hoedanigheid van de aanvrager deze kan immers per dag een andere domicilie hebben. Het gaat om de exacte vaststelling van de personalia voorzien van burgerservicenummer. De herkomst van gelden kan blijken uit een eigen verklaring zo gaat het bijvoorbeeld bij Western Union ook. Wellicht is het goed om de consument alleen trefzekere handelingen te laten verrichten. Dat zal de praktische waarde van de kaart aanzienlijk bevorderen. groetend NN

Jos van Tongeren
Door

Jos van Tongeren

op 06 Jun 2014

Beste Jura, Bedankt voor je reactie. Je hebt helemaal gelijk, omdat er voorkomen moet worden dat er frauduleuze praktijken plaatsvinden zijn er controle maatregelen nodig. Inderdaad is dit een dubbele aktie die niet nodig zou hoeven zijn. Ware het niet zo dat er met de Viuabuy debitcard ook vanaf andere rekeningen op de kaart geboekt kan worden.

Reactie plaatsen