De Traditionele creditcard is vooraf niet oplaadbaar

Is een traditionele creditcard oplaadbaar of niet? Omdat ik hierover nogal eens vragen krijg, heb ik gemeend een blog te moeten schrijven om het een en ander eens goed te verduidelijken.

Eerst zal ik uitleggen wat een creditcard is, en wat je ermee kan doen.
Een creditcard is een betaalmiddel waarmee je wereldwijd kan afrekenen, maar waarbij de rekening achteraf betaald moet worden. Je koopt dus iets, en daarvoor leen je tijdelijk geld bij de creditcardmaatschappij. Het lijkt handig, omdat je iets kunt aanschaffen, zelfs als je het geld er (nog) niet voor hebt.

Enkele voorbeelden:

  • Mobiele Apps aanschaffen
  • Vakantie boeken
  • Aankopen doen in de Appstore of bij Bol.com
  • Winkelen bij je favoriete winkel
  • Pinnen
  • Afrekenen in een restaurant
  • Je avondje uit boeken

Het Bureau voor kredietregistratie

Omdat je bij de traditionele creditcard de rekening achteraf betaalt, leen je dus eigenlijk geld. Dit betekent dat je een notering krijgt bij het bureau voor kredietregistratie. Als je achter loopt met betalingen, meerdere leningen hebt lopen of geen vast inkomen hebt, kan dit gevolgen hebben voor volgende leningen, kopen op afbetaling of aanvraag van een hypotheek.
Als je een negatieve BKR notering hebt, kan je geen traditionele creditcard aanvragen.

Een groot nadeel van achteraf betalen is dat je het risico loopt, aan het eind van de maand, niet aan al je betalingsverplichtingen te kunnen voldoen. Denk maar eens aan alle maandelijkse lasten zoals je hypotheek of je huur, al je verzekeringen, kleedgeld, energiekosten, je sport- en je tv/internetabonnement, je telefoonkosten en de schoolkosten van je kinderen.
Stel je voor dat er opeens een onverwachtse reparatie komt aan je tv, wasmachine of je auto. Dit kan al erg hard gaan!
Als je dan opeens een rekening van de creditcardmaatschappij er bovenop krijgt, kan het ongemerkt nog harder gaan.  Je zal niet de eerste zijn die vergeet om bijvoorbeeld een uitgave te noteren, waardoor je direct het overzicht in je financiën kwijt bent. Bovendien geef je erg makkelijk teveel geld uit, omdat je met je traditionele creditcard altijd kan betalen. Je begrijpt dat meer onbewuste transacties vervelende consequenties met zich mee kunnen brengen.

Laat je niet verleiden

Veel mensen laten zich verleiden omdat de creditcardmaatschappij bekend heeft gemaakt dat zij een rente vergoedt van 1,4% op jaarbasis, als je geld op je kaart zet.
Je geld kan je beter op je spaarrekening laten staan dan op je creditcard, zo weet je 100% zeker dat je geen risico loopt. Een keer te laat je rekening betalen, en de te betalen boeterente is veel hoger dan je zogenaamde ontvangen spaarrente.
Het kan verwarrend zijn als je leest dat je op de traditionele creditcard geld kan storten voordat je het uitgeeft, net als bij een debitcard.
Het gevaar schuilt er bij een traditionele creditcard in dat je een keer vergeet op te waarderen, of over je gestorte bedrag heen gaat. Je hebt meestal niet in de gaten hoe je er financieel voor staat. Daardoor raak je het overzicht in je situatie volledig kwijt, en op een bepaald moment beland je hierdoor in de geldzorgen.

De Ideale oplossing

Tegenwoordig zijn er ook echte vooraf oplaadbare creditcards, ook wel debitcards of prepaid creditcards genoemd. Dit zijn betaalkaarten waarop je vooraf geld moet storten, en daarna kan je het pas gebruiken alsof het een creditcard is. Met dit verschil, dat je geen geld leent. Dit is stukken veiliger, en bovendien een bescherming voor jezelf. De situaties waarin je deze kaart kan gebruiken zijn gelijk aan de situaties waarbij je een creditcard gebruikt. Er zijn zelfs kaarten waarmee je nog meer kan. Zo kan ik je zelfs een prepaid creditcard aanbieden met uitgebreidere mogelijkheden dan die van een traditionele creditcard. De Viabuy debitcard!

De Viabuy prepaid creditcard

De Viabuy prepaid creditcard is de ideale debitcard. Je stort dus vooraf geld op de kaart, zo plan je van tevoren zorgvuldig waaraan je je geld uit wil geven. Bij deze debitcard zijn meerdere opwaardeermethodes. Behalve overboeken vanaf je eigen rekening, kunnen anderen ook geld op de kaart storten dankzij een bijbehorend IBANnummer. Bovendien kan je deze kaart ook met contant geld opladen, kan je geld overmaken, en kan je direct van kaart naar kaart overboeken.

Vooraf bewust worden waaraan je je geld gaat besteden, bevalt debitcard-gebruikers erg goed. Vaak hoor ik dat ze aan het eind van de maand steeds vaker geld overhouden, en van dat extraatje iets leuks kunnen doen.
Er is nu ook de mogelijkheid om met je debitcard contactloos te betalen tot €25 bij iedere winkel waar Mastercard wordt geaccepteerd.

Nog meer pluspunten:

De viabuy prepaid creditcard heeft enorm veel opwaardeermogelijkheden, die je via een app of binnen je online account kan selecteren. Zo kan je via internet geld op de kaart storten, maar ook met een traditionele papieren overschrijving. Bovendien kan je onbeperkt- en anoniem opwaarderen, bijvoorbeeld met Ukash vouchers, met contant geld bij Western Union of bij het GWK.

Doordat je bij de Viabuy prepaid creditcard een veilig online account krijgt, heb je overal en altijd overzicht in je geldzaken. Onderweg of thuis, zowel met je mobieltje als met een tablet of gewone computer.

Je kan wereldwijd geld overmaken naar je vrienden of familie in het buitenland. Dit kan je eenvoudig doen, door geld naar de kaart van de ander te sturen. Dit is handig, als je moeder bijvoorbeeld in Suriname woont, je zoon stage in het buitenland loopt of als je zus in Amerika woont. Dit zijn wat voorbeelden uit de praktijk, waarover we enthousiaste verhalen hebben gehoord. Het geld staat direct op die kaart.

Meer info over Viabuy’s debitcard>>>

Over de schrijver
Jos is een gedreven man. Al zijn hele leven lang hebben geldzaken zijn interesse. Alle ontwikkelingen op geldgebied volgt hij van jongs af aan. Hij vindt de debitcard een goed product, omdat het veel mensen kan helpen op financieel gebied. Eerlijkheid en service staan bij hem voorop.
Corrie Bilderbeek
Door

Corrie Bilderbeek

op 04 Jul 2015

Is dit dan niet gewoon een debetcard ? Of zie ik een verschil over het hoofd......

Jos van Tongeren
Door

Jos van Tongeren

op 04 Jul 2015

Beste Corrie, Het verschil tussen een creditcard en een debitcard is dat je bij een creditcard geld leent wat je later moet terugbetalen, veelal met extra te betalen rente. Bij een debitcard daarentegen leen je geen geld, maar stort je eerst geld op je kaart voordat je het uit kan geven. Waardoor je je uitgaves beter kan overzien en de kans dat je in de schulden terecht komt is daardoor wel heel erg klein. De traditionele creditcard is dus echt een creditcard met onder andere het risico wat ik hierboven beschreef.

Reactie plaatsen